utazas.com

utazas.com Fórum

Linkek

Autó

Szállás

Térkép

Magyaro  |  K-Európa  |  NY-Európa  |  É-Amerika  |  Köz/D-Amerika  |  Afrika  |  Közel-Kelet  |  Ázsia  |  Ausztrália/Óceán  |  Nagyvilág
  Útitárskeresõ  |  Telekocsi  |  Egészség és utazás  |  Útleírás  |  Apró: Utiholmi  |  Apró: Magyar Szállás  |  Apró: Bármi utazás
  Kultúra, mûvészet  |  Hegy- & Sziklamászás  |  Téli sportok  |  Vizisport & Búvár  |  Horgász, Vadász  |  Fotó  |  Videó
  Külföldi tanulás  |  Külföldi szellemi  |  Külföldi kétkezi  |  Kivándorlás, Kintiek  |  Váróterem

Nyugat-Európa

Friss párizsi infók

Friss párizsi infók
Péntek

2004 Jul 25, 15:59

Ha valakit érdekel, tegnap éjszaka érkeztünk meg Párizsból!

Volt városnézés, Disneyland stb......

MALÉV géppel jöttünk-mentünk így a városba bejutásról csak CDG-ről tudok beszámolni!

Hétfőn reggel mentünk-szombaton délután jöttünk így kb. hat napos programot tudok ajánlani!!

megyek szeptemberben
Leif

2004 Jul 26, 00:46

Üdv, és köszi, mindjárt kérdeznék is.

Elsősorban az érdekelne, hogy kártyát mennyire lehet használni fizetéskor? Azért is kérdem, mert ugyan még Franciaországban eddig nem voltam, de gondolom hogy ott jóval elterjedtebb mint nálunk...

(alsó) középkategóriás szállókban? Esetleg taxiban? Múzeumokban, Eiffel-toronyban? Tömegközlekedési bérlet megvételekor?

Minél kevesebb készpénzt akarok vinni, mert így biztonságosabb, olcsóbb is.

Ami a szállást illeti: még csak nézelődöm körbe, de 20-30 euró közöttieket ír a Lonely Planet a budget hotelekre, Bastille környéke... az milyen hely?

egyelőre ennyi... :))

Hitelkártya
Péntek

2004 Jul 26, 07:57

Őszintén szólva én is most jártam először Franciaországban, de mivel már többször "megégettem magam" hitelkártyával (NEM fogadták el, igaz főleg Amerikában)ezért itt nem is próbálkoztam. Szóval készpénzt vittünk és azzal fizettünk mindenhol!De azt láttam hogy elvileg mindenhol lehet használni (használták is,ezért haladt néha iszonyú lassan a sor)kivételt képeznek kisebb múzeumok illetve a Notre-Dame-ban ha fel akarsz menni a toronyba ott kérik kiszámolni pontosan a belépő árát (6,1 Euró). Így is minimum egy órát sorban kellett állni, ha mindenki kártyával fizetne akkor ez az idő két óra lenne!!

Tehát szerintem azért vigyél némi készpénzt is!!

Mi is a Bastille tértől nem messze laktunk, egy kétcsillagos szállodában, interneten foglalva kétágyas szoba 64 EURÓ!(benne volt a "kontinentális" reggeli és az adó). Persze ehhez már mindeképpen kell a kártya!

A városi tömegközlekedés nagyon jó, mi főleg busszal jártunk, mert abból többet látsz, mint a metroból, de egyébként az is jó! Mi ötnapos ötzónás bérletet vettünk (ez 45 Euró) ez már jó a repterekre is és Disneylandbe, persze ha nem akasz oda menni, akkor vehetsz három zónásat is kevesbb pénzért, de ez nem Budapest, bliccelni nem lehet, illetve körülményes!

Ha van még kérdésed akkor nyugodtan tedd fel!!

Ha tudok, akkor válaszolok!

köszi
Leif

2004 Jul 27, 20:29

a választ, persze azért fogok kápét is vinni, csak öntudatos európai fogyasztóként igyekszem minél többet kártyázni... :-)))))

Tömegközlekedésre valszeg amúgy is összes zónás bérletet veszek, mert metrórajongó is vagyok, így a látnivalók mellett, azt hiszem nem kis időt metrózással fogok tölteni... :-))

Némi kiegészítés
Péntek

2004 Jul 28, 08:18

Olcsó szállodákat itt találsz:

http://www.hotels-paris.org/budgethotels.html

Azt hiszem Párizsban egy kétágyas szoba 64 Euróért (fürdőszobával, reggelivel, adóval) már olcsónak mondható!

A három ágyas szoba 78 Euró volt!

Mi a "MODERN" szállodában laktunk.Megtalálod a fenti WEB oldalon!

Persze van ennél olcsóbb is, ilyeneket találsz a www.hostel.com-on.

A párizsi közlekedésről és az árakról itt találsz infókat:

http://www.ratp.fr/ParisVisite/Eng/index.htm

Ha érdekel szervezett városnézés, akkor arról itt találsz infókat (ez egyébként a fenti honlapról is elérhető):

http://www.paris-opentour.com/index_eng.htm

Ami az árakat illeti, a következőkre kell számítani:

Önkiszogáló étteremben egy második fogás üdítővel 10-12 Euróért már kapható a belvárosban is!

A bolti árak nagyon széles határok között mozognak! Próbáltunk olyan dolgokat venni, ami itthon nincs, ezért nem tudom összehasonlítani az árakat, egy vacsorára való kaja (főleg sajtok) és innivaló (üdítő, sör),édesség (öt embernek) kb. 15-20 Euró!

A belépők:

Notre-Dame: a templomba ingyenes, ha fel akasz menni a toronyba (FELTÉTLENÜL!!) az 6,1 Euró igaz sorba kell állni!Mi egy órát vátunk, de lehet hogy szeptemberben már kevesebb lesz a túrista!

Eiffel torony: itt többféle kombináció létezik, attól függ, hogy melyik szintig akarsz felemenni és hogy gyalog e vagy lifttel!!A legfelső szintre (ide már csak lifttel lehet feljutni, akkor az 10 EURÓ! Ha gyalog mész a második szintig és csak onnan liftezel akkor olcsóbb!

Louvre-ba az állandó kiállításokra 8,5 Euró a belépő!

Egy órás szajnai hajókázás 10 Euró!

Varseiile: mindenhova érvényes belépő: 20 Euró

Külön-külön : Alap belépő: 7,5 Euró

Királyi lakosztályok: 4,5 Euró

Park belépő: 3 Euró

Trianoni kastélyok (nagy és kicsi):5 Euró

Vonatozás a parkban: 5,5 Euró

Van hintó is azt nem próbáltuk, de persze

lehet gyalog is menni!!

Disneyland: Felnőtt 40 Euró (napi jegy)

Gyerek 30 Euró (napi jegy)

Szóval kb. ilyen árakra lehet számítani! Az árak a FELNŐTT belépők árai! 18 év alatt (az Eiffel tornyot, Disneylandet és a közlekedést leszámítva) minden ingyenes volt és létezik diákjegy is (18-25 életkor között) ez kb.60-70%-a a felnőtt jegy árának! Ebben az esetben előfordult, hogy igazolványt kértek!!

Lefinek
Tünde

2004 Jul 28, 10:45

Bocsi hogy közbekotyogok, de ugye tudod hogy Bastille már nincs? Elhordták kövenként, már csak egy kő emlékeztet, itt állt valamikor a híres börtön......

Jó a közbiztonság nyugodtan lehet nálad készpénz, gyorsabb a belépők vásárlása, bejutás.

Párizsról általában
Robi

2004 Jul 28, 17:05

Én az aijparis.com- on foglalt (14 EUR)szállást választottam. Reggeli van benne, nem nagy szám, de tiszta volt, nagyon barátságos hely, a bastille-töl 1 megálló (Ledru Rollin). Belépök:45 eur 5 napos, és minden benne van, csak az eiffel nincs. Benne van: Conciergerie, Louvre, Versailles, Musee de Orsay, St. Capelle, Rodin, Picasso muzeum, Pompidou center, ezek jutnak most eszembe, de vmi 70 helyre be lehet vele menni. A metróra is 5 naposat vettem, kb 45 eur az is, RER-re is jó, tehát Versailles-be is ki lehet vele menni. Én az Orly reptérre mentem, befelé rer+metro kb 9 eur, visszafelé jó volt a metró kártya, szerintem így megérte.

Egyébként a fent említett RATP oldal nagyon jó, én is az alapján szerveztem.

elfelejtettem
Robi

2004 Jul 28, 17:21

A diadalív is benne van, 3 szor is voltam fönt, ezért szerintem a Notre Dame toronyért nem biztos hogy érdemes külön fizetni, bár lehet, hogy benne van az is, ebben nem vagyok biztos.

péntek! :)
delfin

2004 Jul 29, 11:06

Kedves Péntek,

azt írtad, hogy hat napos programot tudsz ajánlani, ez azt jelenti hogy van kedved leírni, kb mi fér bele egy napba? Milyen programokat szerveztél egymás után?

Ha igen, szivesen olvasgatnám a tapasztalataidat!

Kedves "Delfin"
Péntek

2004 Jul 29, 15:24

Te ugyan az a "Delfin" vagy aki tegnap este a reptéri tömegközklekedésről érdeklődött a "Párizs" topicban??

Én ugyan az a "Péntek" vagyok!

1. nap: Szóval mi hétfőn délben érkeztünk Párizsba a CDG 2 repülőtérre. Itt némi tájékozódás (a visszautazás tekintetében) bérletvásárlás (öt napos) aztán mégis inkább taxival beutazás a városba! Ezért írtam a taxis dolgot

ennek a vége (egyébként öten voltunk) 40 Eurós számla lett ami öt ember és két nehezebb csomag esetében olcsóbb, mint a tömegközlekedés és házhoz visz!! Persze leginkább attól függ, hogy hol van a szállásod a reptérhez képest!!

Kettőkor már indult a városnézés, közel egy órás sétával a Notre-Dame-hoz. Megjegyzés: a Bastille tértől nem messze laktunk!!

A templom kívülről-belülről aztán fel a toronyba! Ez elég húzós lépcsőzéssel jár, de megéri!!(nyilván akkor nem, ha szakad az eső). Engem inkább a várakozás szokott megviselni, utálom a sorban állást, itt kb. egy órát kellett várni!

Itt voltunk kb. este hatig még bejártuk a környéket is, aztán gyalog "haza"! Nem kellett esti mese senkinek sem, útközben még egy kis vásárlás "otthon" gyors vacsora, fürdés és alvás!!!

2. nap (kedd): korán kelő típus vagyunk, reggeli után indulás, 9.00-kor már az Eiffel toronynál voltunk!Most már használtuk az előző nap megvásárolt bérletet és busszal mentünk!

A liftnél már sor volt ezért inkább gyalog indultunk neki! A második szintig lehet gyalog menni. Ez egyébként jó buli, de nem feltétlenül kell belerokkani, ha a szüleid nem szeretik a lépcsőt, akkor ki kell várni a sort a liftnél! A második szintről már úgy is csak lifttel lehet felmenni a harmadikra! De ez nem véletlenül a város egyik legnagyobb attrakciója, gyönyörű kilátással az egész városra! Kihagyni a legfelső szintet nem szabad!!

A torony után rövid pihenő a Mars mezőn, utána gyalog indulás az Invalidusok dómjához, Napóleon sírjához!

Itt ebéd a dóm melletti önkiszolgáló étteremben, rövid pihenő!

Ebéd után egy órás hajókázás a Szajnán, utána utazás Pigalle, Moulin Rouge környékére, séta egészen a Montmartre-ra! Itt már lépcső undorunk támadt, ezért siklóval mentünk a Sacre-Coeura! Arra is jó az ötnapos bérlet!Innen Utazás haza!

Szintén nem kellett esti mese senkinek sem!

3. nap (szerda): Reggel nyitáskor (09:00) Louvre! Megnéztük ami alapvetően minket érdekelt (korábbi utazásokról, főleg egyiptomi és görög) hallomásból ismert dolgokat, amiket itt "őriznek", és persze Mona Lisát. Mona Lisához úgy kell sorban állni, mint annak idején Moszkvában a LENIN Mauzóleumhoz (ha ez Neked mond valamit???.)Ez is eltartott kora délutánig, egyébként ha rossz az idő vagy valakit nagyon érdekel a dolog akkor itt heteket el lehet tölteni.

Louvre után séta a Tuilérák kertjén keresztül a Concorde térre, innem séta a Champs-Elysées-én végig a Diadalívig (ide már senki sem akart felmenni!)

Innen már busszal a Pompidue központig és az Operáig (belépő nélkül), majd haza!!

Egyébként a Pompidue központot össze lehet kötni a Notre-Dame-val is mert közel vannak egymáshoz!!

4. nap (csütörtök): Varseilles egész nap: Kastély, Park, Kis és Nagy Trianon!

5. nap (péntek): Disneyland egész nap: tévedések elkerülése végett NEM CSAK GYEREKEKNEK VALÓ! Ahogy elnéztem 0 és 100 éves kor között ajánlott, föllötte meg kimondottan jót tesz!!

6. nap (szombat): A városközpont korábban hanyagolt részei: Városháza, Plage (akkor nyitott) latin negyed, Sorbone, Phanteon, Luxembourg Palota.

Késő délután vissza a szállodába a csomagokért, aztán reptér és este haza!

Ennyi!!

Nem tudom mi érdekel igazán téged, illetve a szüleidet, de nagyon szívesen válaszolok a kérdéseidre!!

Árakat már írtam korábban!!

Ha a szüleid kevésbé "őrültek" mint mi, akkor ajánlom a szervezett városnézést (lásd feljebb)!

Ez egyébként nagyon tetszik nekem ahogy a szüleid utazását szervezed!!

Kérdezz nyugodtan, a héten még szabin vagyok!!

további kérdések ...
delfin

2004 Jul 29, 16:15

Köszönöm a leírást, igen ugyanaz vagyok :) és muszáj szervezni, mert ha valami nem úgy jön össze nekik, soha, hatökrös szekérrel sem lehet őket kimozdítani majd az országból.. pedig mikor ha nem friss-nyugdíjasként lásson világot az ember (legkésőbb... )

sajnos franciául pár szót, angolul is viszonylag keveset beszélnek, de a mélyvíz majd kihozza a maximumot belőlük! remélem.

Szóval kérdések:

múzeumbérlet, használtad? ajánlod?

a szervezett városnézés linknél egy buszjáratot találtam, ahol ha jól értem felszállsz-leszállsz és ennyi, végigmegy a város nevezetességein, de konkrét idegenvezetés nincs...

Operáig, belépő nélkül: mire gondoljak? hogy nem mentetek be? vagy ingyen van?

szállásotok milyen volt? Igazából egy olyan helyet néztem eddig nekik ahol lehet főzni... mert amilyenek, képesek hat napig éhezni. :(

Októberben utaznak, ezért van még idő szerencsére, csak a repjegy van meg, időben olcsón megvettük...

talán akkor már nem lesz annyira sorbanállás, mint nyáron...

A Szajna -hajóút hogy volt? turista járattal? Kb mennyibe kerül? megéri?

Nyitásra menni a Louvre-hoz? Hmm, tök jó ötlet! Talán ha az első hullámmal bejut az ember, még nincs akkora tömeg! Bár látom M.L. képénél azért dúsultak a turisták... Mavzalej Leeenyinát csak tanulmányaimból ismerem, de ismerem ....

Azt hiszem jobb ha kihagyják a lépcsőzést, bár ezt majd ott eldöntik , és azt gondolom Disneyland sem lesz az uticéljuk... de annyi minden van Párizsban hogy nem fognak unatkozni...

Öten beülhettetek a taxiba ??? vagy ez kisbusz volt?

egyszer, igaz az Berlinben volt, céges úton figyelmeztettek hogy csak hárman szállhatunk taxiba, többet nem visznek el a taxisok... főleg nem csomaggal!

esetleg ha az éttermeket ahol nem drágán ettetek meg tudnád nevezni, az szuper lenne :)

toronyóra lánccal nem is kéne ....

Kinyomtatom ám amiket kérdezek és amiket írsz, ( a rájuk vonatkozó dehonesztáló megjegyzéseimet persze törlöm) és odaadom mint ötlettár, kiindulási alap :)

mert jók az utikönyvek, de a személyes friss beszámolók még jobbak...

köszönöm ha válaszolsz :)

További válaszok
Péntek

2004 Jul 29, 19:39

Kedves Delfin!

Megpróbálok minden kérdésedre válaszolni, de ha nem elégít ki a válasz akkor nyugodtan kérdezz vissza (ezt komolyan mondom)!!!!

Megpróbálok kérdéseidnek megfelelő sorrendben haladni:

Múzeum bérletet nem vettünk és nem is használtunk, ezért ennek előnyeiről és hátrányairól sem tudok beszámolni! Itt „Robi” nagyon reklámozza és nyilván meg is éri ha az ember sok helyre megy! EZ IGAZ EGYÉBKÉNT AZ UTAZÁSI BÉRLETRE IS! Ha keveset mész már nem valószínű, hogy megéri! A programot illetve az utazás időtartamát összhangba kell hozni, ha napi egy-két múzeum szerepel a programban akkor nem biztos hogy megéri! Bár ha öt napig van az ember Párizsban és minden nap csak a LOUVRE-ba megy akkor már lehet hogy megéri! Bár nem tudom, hogy ugyan abba a múzeumba többször is be lehet-e menni vele???? MI NEM VETTÜNK ILYET!!

Szervezett városnézés! Mi a saját fejünk után mentünk, csak onnan jött az ölet, hogy lépten, nyomon találkoztunk ilyen buszokkal, amelyek emeletesek, az emelet nyitott, az alsó szint zárt (ha esik az eső!!). Ezek csak kívülről mutatják meg a nevezetességeket! Úgy láttam, hogy az utasok fülében fejhallgató volt! Valószínű, hogy az ott nagyon divatos hordozható idegenvezető (magnó), ami minden nagyobb múzeumban is megtalálható és általában 12 idegennyelven bérelhető (3-4 EURÓ), sajnos magyar nincs!

Mellesleg jegyzem meg hogy több helyen is volt OROSZ nyelvű tájékoztató és idegenvezetés is!!

„Innen már busszal a Pompidue központig és az Operáig (belépő nélkül), majd haza!!” Igen ez alatt azt kell érteni hogy már nagyon fáradtak voltunk és nem mentünk be az említett helyekre! A Pompidue központban modern művészetek múzeuma üzemel, őszintén szólva ez minket nem is nagyon érdelkelt!!

Szállás! Semmi extra két csillagos szálloda egy (64 EURÓ/éjszaka) kétágyas szoba (franciaágy) és egy (78 EURÓ/éjszaka) háromágyas szoba (franciaágy+egy heverő), saját fürdőszobával, WC-vel , reggelivel. Színes TV és telefon is volt, de ezt tulajdonképpen nem is használtuk! Itt főzési lehetőség nem volt, csak egy reggeliző hely, ahol mindenki megkapta a „kontinentális” reggelijét!! A főzéssel az a baj hogy időigényes! Vásárolni mindenképpen kell, ha hideget eszel akkor is, de főzni és mosogatni NEM! Meg kell gondolni a dolgot! Mi fejenként 10-12 Euróért ettünk meleg ételt (égytálételt, leves nélkül) minden nap önkiszolgáló étteremben, aminek megvannak az előnyei is: látod mit kérsz, különösebb nyelvi tudás sem kell hozzá és úton-útfélen van a városban!! Persze ez izlés dolga és a szokásokkal nehéz harcba szállni!!

Egyébként a szállás nagyon tiszta volt, minden nap takarítottak, de mi tulajdonképpen csak fürdeni és aludni jártunk oda!!

Fogalmam sincs, hogy milyen az időjárás októberben Párizsban, de idén állítólag Európában csúszik a nyár, eddig még nem igen volt, tehát reménykedni lehet, hogy jó idő lesz! Ami a hajókázást illeti onnan sem látható több mint a szárazföldről, de mint minden ilyen dolognak van egy sajátos hangulata és lehet fényképezni (nagyon szeretek) olyan szögből, ahogy „szárazföldről” nem. Nem állítom, hogy ez mindenkit érdekel, én szeretem! Egyébként egy óra hajókázás 10 Euró volt! Több helyről is indul!!

Októberben minden valószínűség szerint kevesebb lesz a turista, ezzel együtt a sorbanállás is! A Louvre-ban egyébként alapvetően már bent a múzeumban képződött a sor a nevezett kép előtt, a bejáratnál a biztonsági ellenőrzés (táska ellenőrzés) okozta a problémát!

Igen öten ültünk egy taxiban, de úgy, hogy ezért külön járművet kellett kérni! Nem mikróbusz volt, de egy hét személyesre beszékezhető gépkocsi! Itt is az volt a szabály, hogy az óra által mutatott számla csak három személyre vonatkozik és a plussz két főért és a nagyobb csomagokért külön kellett fizetni! Így jött ki az említett 40 Euró!!

Szerintem ha már megvan a repülőjegy, akkor annak megfelelően szállást kellene kíválasztani és utána egy lazább programot összeállítani (egyébként az „utasok” tudnak az egészről, vagy meglepi a dolog??)!! Szerintem utána érdemes elgondolkozni azon, hogy milyen bérletet érdemes vagy nem érdemes megvenni!! De ezt már csak Párizsban!!

Pénteknek
monalisa

2004 Jul 30, 12:09

én 3 hét múlva megyek és örülök, hogy én is hasznos infokhoz jutottam általad.Valahol olvastam, hogy az Operától nem messze van az a pub,mely a legrégebben nyitotta meg kapuit.Erről esetleg tudsz vmit? Állítólag ott lehet inni a legjobb Bloody Mary-t. Persze nem ezért megyünk, de a kulturprogramok után jól jöhet.

Monalisának
Péntek

2004 Jul 30, 13:25

Uticélodhoz méltó nevet választottál magadnak, de ez valószínúleg nem hatja meg az eredetit és nem mentesít a sorbanállás alól!

Egyébként nehogy valaki megijedjen, az általam már valószínűleg túlhangsúlyozott, sorbanállások miatt, mert megéri!!!

PUB ügyben sajnos nem tudok mit mondani, mert ezt én most Tőled hallottam először!

Egyébként az Opera környéke egy bohém negyed, tele vendéglőkkel, biztos ott van az is amit keresel!

Mi ezt a részt már csak este, hazafelé menet érintettük, határozott célok nélkül!

Ha CDG-ról busszal (ROISSY BUS, 8,3 Euró a jegy ára) mész be a városba, akkor az ide érkezik!

Egyébként jó utat és a mostaninál jobb időt kívánok!!

Bastille
Leif

2004 Aug 02, 12:55

tudom hogy már nincs... :-))

Csak a térképeken Bastille-ként jelölik a környéket, meg ott az a nagy csomópont, hát azért... :)))

Ugyan csak 29 leszek 4 hét múlva, de nekem gyakran még Lenin körút a körút... :))

Pénteknek part two
monalisa

2004 Aug 02, 13:54

Vmi jó bevásárlóhelyet tudsz ajánlani?Olyan igazi nagyot, nőknek valót, de elfogadható árakkal.Nem a belvárosi luxus üzletekre gondolok a világmárkákkal.Köszönöm.

TATI üzletlánc
KÁkos

2004 Aug 02, 14:45

Érdemes szétnézni benne, biztosan fogsz találni olyat is ami tetszeni fog, de egyébként szerintem a kinai szinvonal. Esküvői ruha 200 euro, férfiszemmel is nagyon szép !

Vásárlás
Péntek

2004 Aug 03, 09:42

Hát annak ellenére, hogy az ötfős csapatban három hölgy is volt, sikerült megúszni a vásárlást, illetve áruházba járást!

Egyszer majdnem bementünk egybe, mert elkezdett esni az eső, de mire a döntést meghoztuk, már el is állt, így ez az egyébként előre nem tervezett áruház látogatás is elmaradt!

Csak élelmiszer boltokban (naponta egyszer) és néhány ajándék boltban jártunk, tehát nem tudok ajánlani semmi jó bevásárló helyet!

Sajnáltuk rá az időt, mert az nagyon véges, a látnivaló meg nagyon sok!!

köszi
monalisa

2004 Aug 03, 11:41

az infot, de a kínai boltokba itthon sem megyek be. Esküvői ruhám meg már volt:)))

Szeptemberben mennék Párizsba
Lulu

2004 Aug 15, 16:07

Most fedeztem fel ezt a topicot,és mivel szetemberben Párizsba készülök, gondoltam elősegítendő az utazásra való felkészülésemet felteszek néhány kérdést.

Nekem a kedvenc városom Párizs, eddig hétszer jártam ott, általában csak egy-két napra.Utoljára azoban már elég régen, egész pontosan 1998-ban. Úgy gondolom a turisztikai látványosságokat ezen kirándulások alatt gyakorlatilag sikerült bejárnom.

Olyan, kevéssé ismert helyekre is eljutottam Pl: mint a Geode csodálatos térhatású mozija, vagy a La defense negyed. Ezúttal átutazóban fogunk megállni egy napra, mert az uticélom Brüsszel, ahol viszont még sosem jártam. Az egynapos tartózkodásom alatt a következő friss információk érdekelnének:

1, 1998 óta milyen újabb látványosságok, érdekességek készültek,( vagy a régiek épültek át

),amit érdemes lenne beiktatni a programba.

2, Mivel vonattal érkezünk a kora reggeli órákban, és kora este távozunk az utolsó TGV

Thalys vonattal, szállodára nem lesz szükségünk, viszont csomagjainkat

poggyászmegőrzőben hagynánk. Ha jól emlékszem 1995-ben a Montparnasse

pályaudvar kivételével,valamennyi nagy pályaudvaron( Est, Nord, Gare de Lyon, Austerlitz)

megszüntették ezt a lehetőséget. Mi a helyzet 2004-ben, visszaállították-e ezt a

szolgáltatást, ( vagy esetleg már a Montparnassra sem érdemes kimenni ?)Leginkább a

továbbutazás miatt a Gare Nord-i helyzet érdekelne.

3, A várost a metró segítségével fogjuk bejárni. Lehet-e még 10 db-os "Carnet" jegyet kapni,

és mennyi euróval kalkuláljak az árát illetően ? ( Ha van csomagmegőrző, annak az ára is

fontos lenne !)

4, Az Eiffel toronyba való feljutásra enyi idővel és pénzzel kell kalkulálnom ?

5, A Párizs-Brüsszel TGV-re információim szerint itthon nem lehet megváltani a jegyet,

mekkora szokott lenni a zsúfoltság rajta ? Érhet-e olyan meglepetés, hogy reggel

odamegyek a pénztárhoz, és az aznap esti vonatra már nem kapok jegyet ?

6, Igaz-e, hogy 25 euro egy Párizs-Brüsszel jegy ára ? Ez pótdíjjal és helyjeggyel értendő ?

7, A Notre-Dame hat éve még ingyenes volt ( kivéve a tornyokat ),mi most a helyzet ?

kérdés
Miklóssy miklossyb@f... [Ellenőrzött E-mail]

2004 Aug 21, 21:42

Üdv mindenkinek!

Oly szerencsénk van, hogy Kedvesemmel 10 napot töltünk el szeptember végén Párizsban. A szállásunk a 4-es zónában lesz, ahol a közelben csak RER állomás van. Szerintetek miképpen jövunk ki legolcsóbban a tömegközlekedéssel, ha majd minden nap (1 nap Versaille, és 1 nap Disneyland)kivételével az 1-3 zónákat használnánk.

Olyan magyar nyelvű internet oldalakat is küldhetnétek, amelyeken konkrét árak vannak a párizsi tömegközlekedésről.

Előre is köszi!

Közlekedés
Péntek

2004 Aug 22, 09:20

Magyar nyelvű oldalt nem tudok, de itt mindent megtalálsz, konkrét árakkal! Ezt már nézted??

http://www.ratp.fr/ParisVisite/Eng/index.htm

Az hogy mi éri meg és mi nem, azt ebből ki tudod számolni az általatok tervezett program, átszállások számától, illetve a Párizsba történő módjától (repülő, melyik reptér, vonat, gépkocsi stb....) függően!

Egyébként azt nehéz előre megjósolni, hogy hányszor fogtok eltévedni, illetve rossz helyen leszállni, rossz irányba elindulni stb..., pedig ezek a dolgok jelentősen befolyásolják a végösszeget! Ezért is jó a bérlet, mert akkor ez a dolog nem számít!

Én csak azt tudom mondani, hogy mi a 1-3 zónában laktunk, végül mégis megérte a 1-5 zónás bérlet ( a reptér, Disneyland és Varseille miatt), pedig még csak el sem tévedtünk, viszont naponta többször szálltunk át!

Alaposan tanulmányozd a közlekedési térképeket is, amit szintén az említett oldalon találsz!

Egyébként tíz nap elég idő a kisérletezésre is mivel kevésbé feszített a tempo, jobban eloszthatóak a dolgok térben és időben egyaránt, az első őt napot próbáljátok ki bérlet nélkül, aztán a tapasztalatok függvényében a második öt napra még mindíg vehettek!Az első öt napra kevesebb utazással járó, több sétával illetve múzeum látogatással járó programokat tegyetek, míg a második öt napra tegyétek a több utazással járó dolgokat!

hotel-visa kártya letét
Pozsi

2004 Aug 24, 09:29

Nekem újból egy kártyá kérdésem lenne.

Párizsban is az a szokás a hotelekben, hogy mikor becsekkolsz, elkérik letétbe a (szigorúan dombornyomott) kártya számát (vagy 100 eurót)???

mert pl. Bangkokban ez volt, és cseppet kínos volt, hogy csak electronunk van.

most ezért váltsak ki egy rendes Visa kártyát?ugyanis nem tudnánk 100 eurót nélkülözni 10 napig....

vagy itt nincs ez a letétezés egy 3*-osban?

köszi

Pozsinak
Péntek

2004 Aug 24, 13:10

Mi már érkezéskor, becsekkolásnál kifizettük a legfoglalt öt éjszakát kp-ban és innentől kezdve más nem kellett! Igaz,ez csak egy 2*-os szálloda volt! Kaptunk egy pontos-korrekt lepecsételt és áláírt számlát aztán ennyi!

A kártya számát, ha Interneten foglalsz helyet, úgy is meg kell adni!

A letét egyébként világszerte elterjedt dolog, vagy megfelelő kártya, ha nincs akkor 100 Euró vagy 200 USD körüli összeg formájában. Ezt főleg olyan helyeken kérik, ahol a szállodának egyéb, fizető szolgáltatásai is vannak, amit nem lehet előre kifizetni, mivel nem tudni, hogy igénybe fogod-e venni vagy sem (pl:szobapincér, mini bár, étterem stb.......)

Egyébként vagy olyan helyeken kell lakni ahol csak "alapszolgáltatás" van (tapasztalataim szerint ilyen helyeken nincs letét, ha előre fizetsz, persze "ahány ház annyi szokás"), vagy (ha gyakran utazol) mindenképpen megéri a megfelelő kártyát kiváltani, mert-e nélkük "komolyabb" helyeken már nehéz boldogulni!

Ha már tudod hol fogsz lakni akkor nyugodtan rákérdezhetsz a dologra!!

kártya
Pozsi

2004 Aug 24, 13:21

Hát mi a Vistanál fizetünk be egy 3*-ba (2* állítólag azért nem túl kényelmes+reggeli ügyben kicsit válogatós vagyok :)

...csak kissé bizalmatlan vagyok a visa kártyát illetően, könnyű másolni állítólag, pl. megadom nekika recepción a számát, azt csinál vele, amit akar később...nem tudom.páran már meséltek ilyen -1000 eurós lehúzásokról (pont Fro-ban), ami egy hónappal később derült ki a számlakivonaton.

hm hm

+drága a domb.nyomott havidíja is, míg a jelenlegim ingyenes (OTP junior).

de hát utazunk sokat, így megfontolom a tanácsodat!!!!

köszi!

Lakas
Mozes

2004 Aug 27, 18:41

Ki tudna segiteni abban hol talalhatok olcson es gyorsan studiot Parizsba vagy a kulvarosba???

Elore is koszi

SURGOS!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Itt
Állítólag

2004 Aug 27, 18:56

www.homesuiteparis.com

Louvre
memil

2004 Sep 04, 11:49

nem olvastam vegig a topicot, lehet, hogy valaki mar irta.... ha igen akkor elnezest! tehat hetfonkent, 18:00 utan a 26 ev alattiaknak ingyenes a belepes a Louvre-be. igazolod magad valamilyen hivatalos okmannyal a jegyszedoknel es belepsz ingyen. igaz, hogy 18:00-kor a Louvre egy nagy reszet mar lezarjak, de igy is olyan hatalmas az a 18:00 utan nyitva tartott resz, hogy lejarod a labad. a Lizuska termeszetesen a nyitva tartott reszben varja a ravasz mosolyaval es szemevel, hogy megtekintsd ot...

eladó repjegy
Bird

2004 Sep 17, 22:50

Sziasztok,

van 2 Skyeurope repjegyem Párizsba 2004. szept. 29. oda és okt. 6. án vissza Bp.re. Ha valaki igényt tartana rá kérem jelezze vagy, ha tudnátok segíteni hol lehetne ezt elpasszolni, akkor kérlek segítsetek. köszi, Bird

(Finnország, Dánia, Németország, Ausztria, Olaszország, Málta és minden más európai ország nyugatra. — Kizárólag szabadidõs és üzleti utazások. — Tanulás, munka, kivándorlás, letelepedés, kinti magyarok témák itt nem; ezekre mind van külön fórum!)

Válasz
   Fórum használati és moderálási mutató
Feladó neve
Feladó e-mail   kötelező és ellenőrzött 
Válasz címe
Válasz

Copyright © 1998-2008 utazas.com. Minden jog fenntartva.