utazas.com

utazas.com

Fórum

Linkek

VakációPiac Hellovilág

Repjegy

Autó

Szállás

Térkép

Magyaro  |  K-Európa  |  NY-Európa  |  É-Amerika  |  Köz/D-Amerika  |  Afrika  |  Közel-Kelet  |  Ázsia  |  Ausztrália/Óceán  |  Nagyvilág
  Útitárskeresõ  |  Telekocsi  |  Egészség és utazás  |  Útleírás  |  Apró: Utiholmi  |  Apró: Magyar Szállás  |  Apró: Bármi utazás
  Kultúra, mûvészet  |  Hegy- & Sziklamászás  |  Téli sportok  |  Vizisport & Búvár  |  Horgász, Vadász  |  Fotó  |  Videó
  Külföldi tanulás  |  Külföldi szellemi  |  Külföldi kétkezi  |  Kivándorlás, Kintiek  |  Váróterem

Egészség és utazás

Lariam???

Lariam???
Gerzson

2002 Aug 13, 17:18

Milyen tapasztalataitok vannak a Lariammal? Tényleg veszélyes? Két hónapra megyek Indiába, mit érdemes ennyi ideig malária ellen szedni?

Lariam???
Kori

2002 Aug 14, 00:07

Malária ellen: Delagil heti 2 db/felnőtt, mindig ua. napon. Hazaérkezés után 4-6 hétig javasolt a heti 1*2db szedésének a folytatása. 1000 HUF alatt van 60 db "pirula".

(A Lariam kb 8* ennyibe kerül és ua.)

Indiába javasolt még: Tifusz (feltétlenül), Sárgaláz, Hepatitis A+B, Tetanusz, agyhártya gyulladás ellen védőoltás.

Kb. ennyi (attól függ, hogy milyen helyeket érint az ember az utazás során) A nagyvárosokba történő utazás esetén is érdemes ezeket bevenni, megkapni...

könyv
patakiz

2002 Aug 14, 08:34

a napokban jelent meg egy könyv, a trópusi betegségekről és gyógyszerekről országonkénti bontásban. ha megvenni nem is de a könyvesboltban érdemes elolvasni az adott helyi dolgokat... z.

nem helyettesíthető
Pó apó

2002 Aug 14, 08:50

Lariamról volt itt már többször is szó, ellene-mellette egyaránt. Lariam helyett Delagil nem biztos, hogy nyerő: pl. Kenyába a Delagilra azt mondta az oltó néni, hogy semmit sem ér, -inkább ne is szedjek semmit sem, ha nem akarok Lariamot- míg például Balira megfelelőnek találta a Delagilt (és azt is csak a biztonság kedvéért). Én megkérdezném, és követném az ajánlásait, mert egy ilyen nagyobb út költségeinél nem biztos, hogy ezen kellene takarékoskodni. Pár éve, pont az említett kenyai utam előtti héten hozták haza (asszem az IBUSZ) telepített idegenvezetőjét maláriával, így aztán nem sokat tépelődtem. A Lariamot én mindig reggel vettem be (sok folyadék és kaja mellet), és délután meg este már vígan viszkiztem, ami ugyan nem kifejezetten ajánlott, de nem volt mellékhatása.

Lariam???
Szerda

2002 Aug 14, 14:34

Amikor "KORI" által javasolt oltásokat fogják beléd nyomni, akkor beszéld meg az orvossal ("oltó nénivel")!

Malária ellen legjobb a LARIAM (még ha drága is), viszont nem szedhető folyamatosan (megelőzés céljából hetente), hosszabb időn keresztül! Ezt is csak mértékkel szabad!

Néhány éve ETIÓPIÁBAN dolgoztam néhány hónapot egy hat fős csapattal! Érdekes módon ugyan az ettük és ittuk mégis az az egy ember volt állandóan beteg aki előírás szerint szedte az említett gyógyszert! Nem tudom milyen helyre mész és száraz vagy nedves időszakban, de hozzáértők szerint tengerszint fölött kétezer méterrel már teljesen felesleges bármit is szedni malária ellen!

DE MÉG EGYSZER HANGSÚLYOZOM, EZT A NEMZETKÖZI OLTÓÁLLOMÁSON

(pár éve még volt ilyen) pontosan megmondják neked! RÁJUK hallgass és ne RÁNK!!

lariam
Karesz

2002 Aug 14, 15:38

Szerintem is leginkább az orvos tudja, hogy mit kellene szedned. Egy tuti: a delagil nem helyettesíti a Lariamot. Mindkettőben mesterséges kininszármazékok vannak, bizonyos maláriatörzsek pedig már alkalmazkodtak a régebben használt és gyengébb Delagilhoz. Ahol ezek a törzsek nem élnek, ott elég a Delagil. Hogy hol milyen maláriával (Plasmodium vivax v. falciparum - asszem az utóbbi a durvább) kell számolni, azt a doki megmondja.

Mi két éve 8 héten át szedtük a Lariamot nem volt tőle senkinek semmi baja. Illetve én minden lariamos estén nehezebben tudtam elaludni.

Alkoholt viszont ne nagyon igyál közben!

Lariam
Emőke

2002 Aug 14, 16:59

Nem éppen Indiába készülünk, de a repcsink Delhin keresztül közlekedik, és több lehetőség is felmerült... Ezért múlthéten beszélgettünk az oltós nénivel. Indiára kifejezetten ajánlotta a Lariamot. Mutatott egy füzetet, ahol országonként le volt írva, hogy mennyire veszélyeztetett és milyen gyógyszer szedése ajánlott. Úgy emlékszem India egész területén a 2000 méter alatti területeken fokozottan fenn áll a malária veszélye; és a Lariam rendszeres szedése ajánlott. Az indulás előtti héten kell az elsőt beszedni, és utána hetenként 1db-ot. Az biztos, hogy vannak bizonyos mellékhatásai; de erre az oltósnéni azt mondta, hogy inkább vállal pár héten keresztül 1 rossz napot, minthogy megkapja a maláriát! Szo-szo én is ezt választanám.

Én azt tanácsolom, amit a többiek is: indulás előtt oltasd be magad az ellen ami ellen lehet; maláriával kapcsoaltban pedig tedd fel a kérdéseidet az oltó központban! Ott biztos, hogy szakszerű válaszokat kapsz.

Szerintem oda nem érdemes...
Guriga

2002 Aug 15, 14:44

Lariamot szedni. Delhibe? Minek? Pláne, ha csak leszáll veled a gép. Kacag a májam.

Különben én egyetlen ellenjavallatról tudok. Piálni nem szabad mellette. Azért 1 pohár sör még lecsusszanhat mellé, minden rizikó nélkül. Leteszteltem. De nem Indiában.

delagil + x vagy lariam
Sajo

2002 Aug 15, 15:14

Malaria fertozott heylekbol 3 tipus letezik:

1. Eleg a delegil

2. Delagil + egy masik (nem jutt eszembe a neve, de magyarorszagon nincs is torzskonyvezve, igy csak Ausztriabol hozathato) vagy Lariam

3. Lariam

India a 2. csoportba tartozik, tehat ha nem akarsz Ausztriabol hozatni kiegeszito gyogyszert, akkor marad a lariam. (Nekem amugy semmi bajom nem volt tole.)

Sajo'

p.s.: de maugy tenyleg a legegyszerubb az olto-nenit megkerdezni. :-)

Delhiben...
Era

2002 Aug 17, 13:37

... voltam 7 honapig, sajat felelossegemre mindenfele malaria ellenes cucc arcomba tevese nelkul. A szukseges egyeb oltasok persze bennem vannak. Meg elek... meg... :))Szerintem felesleges monszunmentes idoszakban tulparazni a dolgot, de ez csak az en kulonbejaratu velemenyem. Nem vagyok orvos, sem oltokozpontos neni, csak egy szemszog kepviseloje.

Az LP honlapjan, vagyis a forumos reszen is talani a malariarol es tudomanyos es nem tudomanyos nezopontokbol egy csokorra valot, ha esetleg szeretnel meg jobban osszezavarodni...:))

De en is egyetertek azzal, h. ha ugy gondolod, akkor inkabb halgas a hozzaertokre, mint rank.

Lariam mellékhatások
Rudi

2002 Aug 17, 17:26

egy ismerősöm lariamot szedve kihullatta szinte minden hajszálát, de azért Indonézia szép volt, ezekutan én nem voltam hajlandó szedni a Lariamot huzamosabb időn keresztül viszont volt nálam mert ha elkap akkor ugyis egyböl reagáéva nagyobb dózisba hasonló a védekezés esélye persze ehhez jól kell ismerni a tested..egyébként 8 hónapig utazgattam Ázsiánba és aki hosszabb idejig utazik amúgy sem szed nem apénz miatt hanem az egészség megóvása érdekében!

oltokozpontrol
blaaz

2002 Aug 18, 08:02

magyarorszagon feluletesen, de roppant magabiztosan kezelik a temat, sajnos meg a szakertonek mondott orvosok kozul is sokan. termeszetesen elnezest a kivetelektol. mikor feleves azsiai utam elott ellatogattam az orvostovabbkepzo egyetem tropusi tanszekere, meglepodve tapasztaltam, hogy a nevetsegesen leegyszerusitett es elavult harmas beosztas szerint osztalyozzak az orszagokat, amiben a legveszelyesebb torzs ellen (falciparum) semmilyen keszitmeny nem szerepel. annak ellenere, hogy pontosan kozoltem utvonalamat, azsiaban tudtam meg az internetrol, hogy az altalam is megvasarolt lariam, kambodzsa es thaifold bizonyos reszein semmit sem er, es egyetlen utazo sem szedte, ellenben a magyarorszagon nevetsegesen olcso, nyugaton pedig a lariammal azonos aron vesztegetett doxycyclint, ami meg mindig a legelfogadottabb vedekezes, meg sem emlitettek. ezek utan nem szedtem semmit, de beszereztem vietnamban, egy sajnos magyarorszagon nem kaphato "malarone" nevu keszitmenyt, es azt veszmegoldaskent magamnal tartottam, ahogy rudi is irta, de nem volt ra szukseg. ezt hetente lehet szedni egyszer megelozesre, vagy egyszerre nagyobb adagot, ha mar elkapta az ember. jo a legveszelyesebb torzsekre is. jelenleg az egyik legfejlettebb keszitmeny. nyugaton kb 10 ropi egy havi adag. minden kulfoldi hatizsakost megkerdeztem az elejen, es lariamot senki sem szedett dk-azsiaban.

bovebb infot emilben tudok kuldeni a kanadai egeszsegugyi miniszterium naprakesz malariaterkepevel es a javasolt vedekezessel, vagy feldobom ide a cimet, ha hazaertem indiabol (kb egy het mulva).

mindenképp helyfüggő
Andris

2002 Aug 19, 00:07

Egyes országokban a kórokozók rezisztenssé váltak Lariamra pl. Thaiföldön, ahol most 100 mg doxycyclin javallt megelőzésre. Hogy Indiában mire igen és mire nem azt szerintem a legbiztosabban vmelyik hivatalos honlapjukon vagy a nagykövetségen tudják neked megmondani.

Murders Linked To Anti-Malaria Drug
Áki

2002 Aug 22, 14:35

http://www.plastic.com/article.html?sid=02/08/20/21184644;cmt=50

(egyébként nekem sem volt tőle semmi bajom, amikor szedtem, de azért ez érdekes...)

malária
Melinda

2002 Aug 23, 10:42

Én a közeljövőben megyek 10 hónapra Indiába. Két gyógyszert kellett beszereznem, az egyik a nem mindenki által kedvelt Delagil. A másik egy Németországban beszerzhető gyógyszer, amiért nem kell kimenni még Ausztriába sem, mert van egy cég a Soroksári út elején, aki 900Ft-ért beszerez bármilyen mennyiségű gyógyszert és két napon belül hazahozzák!

Az oltóközpont tényleg nem a legmeggyőzőbb! A Gyáli út elején van az adott intézmény, kedvesek, de amennyit foglalkoznak az emberrel- az komolytalan. Én a négy oltásomat egyszerre kaptam, kettőt egyik kézbe, kettőt a másikba. Kijelentette a doki nő, hogy ne lepődjek meg hogy ha két napon belül belázasodok! -Elvileg az oltásoknak megvan a maga sorrendje, de nem vették komolyan a kérdést!

Fel tudod hívni őket: 2150756, 2152250/372, 220m. felvilágosítást adnak, de van egy jó háziorvosod, inkább kérd meg hogy adja ő be az oltásokat.

oltóhely
Emőke

2002 Aug 23, 12:02

A Váci úton a Duna Plaza mellett is van nemzetközi oltóhely. (ÁNTSZ - XIII. Váci út 174.) Mielőtt az orvos megérkezett, vagy 1 órán keresztül beszélgettünk az asszisztenssel, így volt időnk tájékozódni és kitalálni az oltási kombinációkat. - A láz pedig nem azért van, mert egyszerre 4 oltást kaptál. Van olyan oltóanyag, amire így reagál a szervezeted, és ez nem is baj...

Csak egy vélemény!
Zsolt

2002 Aug 23, 13:56

Mivel nem kötelező, nem kell!!! Ezt mindenkinek magának kell eldönteni, hogy ezt a rizikót felvállaja vagy nem. Szerintem ez olyan mint az utasbiztosítás, nem kell, és nem is lehet hogy kell, de ha beüt a krak akkor jó ha van! Véleményem szerint jobb ha mindent megpróbál az ember, mert ha maláriás lesz akkor másr basz.....ja. Hogy lariam vagy más, ezt a terület határozza meg, nem érdemes delagilt szedni olyan helyen ahol semmit sem ér.

Más én már kétszer szedtem Lariamot, egyszer 3 hónapot egyszer 2-őt. Semmi bajom nem volt, a heti egy alkalmat teljesen ki lehet bírni, se depresszio se levertség, jó aznap alkoholt nem ittam.

Persze 100%ot ez sem ad, de legalább tettél valamit az ügy érdekében. Még annyit, ha nem szeded az ajánlott gyógyszert és beteg leszel, akkor az utasbiztosításra sem fizetnek, mert nem tettél meg mindent a betegség elkerülésére.

üdv Zsolt

malariainfo
blaaz

2002 Aug 25, 16:18

igeretemhez hiven, ime a honlap. a legalso bekezdesben talalhato a reszletes malariainfo elterjedtsegrol, vedekezesrol es az egyeb fertozo betegsegekrol is a vilag talan osszes orszagara.

http://www.iamat.org/

lariam és alkohol
Tibor

2002 Aug 27, 13:04

Sziasztok

Én mindenképpen beszedem a lariamot. Viszont személyes tapasztalatok érdekelnek olyanok részéről, akik szedték már és ittak mellette alkoholt. Volt-e mellékhatás??? Mi a kockázat???

Köszi

alkohol?
Zsolt

2002 Aug 28, 08:23

Bocsi, de nem értem, a lariamot heti egy nap kell beszedni és lehetőleg aznap nem szabad inni. Gondolom heti egy nap alkohol nélkül tolerálható.

Üdv Zsolt

toleráns sör
Pó apó

2002 Aug 28, 09:18

Tolerálható. Mindazonáltal én bátran bevállalom (akár Boros Imre bátyó azt, hogy még sose látott szt. tisztet, kivéve az otthoni tükrében): mindig reggel vettem be a heti LARIAM-ot, reggeli közben, sok tea és egyéb folyadékok mellett, délután pedig nem fosztottam magamat meg néhány sörtől, ugyanis a folyadékveszteséget pótolni kell. Mellékhatása nem volt.

Lariam és alkohol
Annika

2002 Aug 28, 09:20

Tibor,

ugyan én csak 6 hétig voltam Indiában, szedtem a Lariamot, de nem tartottam be az előírást, miszerint nem tanácsos mellette alkoholt fogyasztani. Érsd ezt úgy, hogy aznap, mikor be kelett venni is ittunk (mindennap), mégpedig ottani rumot (az a legolcsóbb), nem is keveset. Nekem nem lett tőle semmi bajom, semmiféle olyan mellékhatást nem éreztem amiről már azelőtt én magam is hallottam, pl. idegesség, rémálmok. Nem szeretném, ha báki azt gondolná, hogy felelőtlenül adok tanácsot, nekem ez bejött, de lehet, hogy csak egyéni szerencse. Az tény , hogy nem javasolják a Lariam szedésével együtt az alkohol fogyasztását, és lehet, hogy később mutatkozik meg a káros hatás, pl. máj. Hangsúlyozom ez csak egyéni tapasztalat, de érezhető problémát nem okozott. Annyit még hozzátennék, hogy hasmenésünk egyáltalán nem volt, ami szerintem a "fertőtlenítésnek" köszönhető, de persze ez sem általános recept.

Alkohol? Zsoltnak
Tibor

2002 Aug 28, 09:36

Helló Zsolt!

Teljesen igazad van, egy nap tolerálható. Azonban a használati utasítás és a doktor néni szerint (ÁNTSZ)semmi alkohol nem ajánlott. Természetesen nem napi egy üveg Whisky-t akarok meginni, de, ahogy Annika is írta nálam is a napi 1-2 deci tömény jött be hasmenés ellen. Ez reggeltől - estig apró kortyokban elosztva. Főleg étkezés előtt, után stb. Pl. Egyiptomot is megúsztam egyetlen hasmenés nélkül. Tehát, ha csak a rémálmokról van szó ("Afganisztán szindróma"), akkor nyugodtan megiszom a söröm és a whiskym mellette. Én valami súlyosabbra gondoltam, pl. máj.

Köszi

Re: Alkohol
Zsolt

2002 Aug 29, 08:42

Bocsi de szerintem az alkoholos "fertőtlenítés" sem 100%, biztos segít, de hangsúlyozom, hogy ha egy nap kimarad, és akkor odafigyelsz, hogy mit eszel, nem hiszem, hogy hasmenésed lesz. Továbbá, minden embernek máshogy reagál a szervezete a különböző gyógyszerekre. Gondolom több ember hallott olyan emberekről akik 80 évig élnek és aktív dohányosok, és olyaról is aki 40 évesen tüdőrákban haltmeg. Ezek után természetesen mindenkinek magának kell eldönteni, hogy mi az amit bevállal és mi az amit nem.

Ja, ne hogy félreértse valaki, én itt nem az igét hirdetem, sok hülyeséget csináltam már eddig, de ezt senkinek nem mondom, hogy nem lett semmi bajom, csináld te is. :-)

Üdv mindenkinek Zsolt

Mindenesetre bárhogy döntötök, érezzétek jól magatokat!!!!

köszi a sok hozzászólást
Gerzson

2002 Aug 29, 16:33

Konkrétan volt valaki nagyon rosszul a Lariamtól, vagy ismertek valakit, aki rosszul lett? Néha az az érzésem, hogy csak rémhíreket hallani.

Nem akarok megijeszteni
Hmari

2002 Aug 30, 05:30

senkit sem, de a Lariam nagyon ocsmány dolgokat tud produkálni! Évekig szedtem utazásaim során (néha 1-2 sörrel is kombinálva), soha semmi baj nem volt, míg egyszer csak becsapott a ménkű.....Nem rémálmok gyötörtek és egyéb enyhe kis rosszullétek, hanem teljesen kivetkőzve önmagamból őrjöngésig idegbeteggé tett a sok hallucináció. Látászavaraim voltak, kettős látás, majd teljes sötétség, borzasztóan idegesítő hangokat hallottam, olyan dolgokat műveltem, hogy még magam előtt is szégyelltem utólag. Pl. megpofoztam valakit (nem adott rá szegény semmi okot), stb. Rövidre zárva a beszámolót kórházban kötöttem ki. Nem volt egy leányálom, s mindez É.Thaiföldön, Chiang Rai-ban történt. Szóval gondold meg jól a Lariamot Gerzson! Ha lehet inkább válassz más megoldást.

Üdv. Mindenkinek

Mari

Hmarinak
Tibor

2002 Aug 31, 12:25

Szia

Én ilyesmit szoktam csinálni pusztán sörwhiskytől is, úgyhogy eldöntöttem, szedem a lariamot és megiszom a söröm. Ha nem szedem a lariamot, lehet, hogy megdöglök. Ha 6 hétig nem iszok sört, biztos, hogy belepusztulok.

Tibor

rémálom hegyek
vilike

2002 Aug 31, 17:04

Szóval, a rémálomban van vmi szerintem. 3 éve 1 hónapot töltöttünk Thájföldön és a maláriától rettegve mi is lariamoztunk. Mi is hülyék voltunk, hogy nem néztünk utána, mire kell vigyázni a lariam szedésekor, de a doktor néni se mondta, hogy óvakodjunk a töménytől. Welcom drink gyanánt lenyomtunk néhány sört meg vmennyi whiskey-t. Egyrészt nagyon hamar elszálltunk tőle, pedig itthon azért előtte edzettünk unikummal, másrészt az éjszaka is kemény volt. Rémálom hegyek: a barátnőm(aki nem is egy nagy piás)fejbőre alól férgek ömlöttek és vki ketté akarta fűrészelni a fejét(ő aludt el a leghamarabb, én nem is értettem, minek üvöltözik ilyen pokolian, de aztán megtudtam én is), a pasimat elefántcsorda taposta halálra, engem lágerbe szállítottak Kambodzsába és széjjel kínoztak. Harmadrészt a másnapba majd bele döglöttem, ilyen magatehetetlenül és ilyen lassan egy másnap sem telt még.Egyedül az ananászlé nyújtott vigaszt. Egyébként amikor csak söröztünk, semmi bajunk nem volt éjszaka

hácc...
lariamhm

2002 Sep 02, 14:24

Tök jó hogy senkinek nem voltak mellekhatasok, hat nekunk voltak.Depi, szorongas, durvan, miutan bevettuk 2 napig.Pedig meg alkoholt sem ittunk, nehany sört leszamitva.De azert leküzdhető, főleg ha az ember abbahagyja a szedest.Mokás álmokra is lehet számítani...mindenkinek sok sikert hozzá, egyébként meg mindenkire másképp hat, ezek szerint, ugyhogy akar ki is lehet probalni.

Lariam-Doxicilin
Pó apó

2002 Sep 09, 13:07

Egy kolleganőm most utazik. A Lariam-Doxicilin felöli nyűglődésemre az alábbiakat írta vissza:

"Az oltónő azt mondta, hogy gyakorlatilag mind a kettőnek van egy csomó mellékhatása, ami attól

függően jön elő, hogy a te szervezeted, hogy reagál rá. Mivel a májban

bomlik le jó hatása egyiknek sincs. A doxicilinre azt mondta, hogy a mi

döntésünk, hogy melyiket választjuk, de a doxicilin fényérzékenységet

okoz, ami ha lehet mondani még nagyobb gond, mint néhány rémálom, és

ezért nem szokták ajánlani. Szóval igazi válasz nincs. Rajtad múlik a

döntés."

Én tehát maradok a Lariamnál -eddig nem volt vele bajom.

Felejtsétek el a Lariamot!
Roland

2002 Sep 11, 15:49

Sajna Magyarország egy kicsit le van maradva, de talán nem lep meg senkit.

Ajánlom mindenkinek a következő honlapot: www.dtg.mwn.de/malaria/malproph.htm

egy kicsit kell tudni németül, de itt mindent megtudhatsz.

Mi Délkelet-Ázsiába megyünk és csak Malarone-t viszünk, nagyon korszerű és csak ritkán és alig van mellékhatása.

De várok minden hozzászólást. a malária nem egy vicces dolog.

Csak az oltóközpontos nénit ne kérdezétek, kedves meg minden, de nincs a topon.

R

Lariam
Kata

2002 Sep 16, 09:11

Sziasztok!

Tanacsra lenne szuksegem surgosen,Katmanduban vagyok most egy hete,ezelott Indiaban voltam egy hetig.Lariamot szedek malaria ellen,de abba kell hagynom,mert panikrohamok jonnek ram es igy nem elvezem annyira az utazast.Sajnos egy par szunyog megmart,ezert nem tudom,hogy most mit tegyek(Lariamot tutira nem veszek be)Mi a teendo ilyen esetben?

koszonom a segitseget.

Kata

Katának
Roland

2002 Sep 17, 13:32

Szia!

Menj el egy orvoshoz! A lonelyplanetben találsz címeket és tanácsot is. Kérj felvilágosítást meg minden. Helyben mindig pontosabban tudják hol mekkora a veszély és milyen gyógyszer kell.

Ha túrázni mész hosszabb időre a hegyekbe vagy csak Katmanduban maradsz akkor meg úgysem kell semmi.

És csak élvezd az utazást!

Roland

Válasz
   Fórum használati és moderálási mutató
Feladó neve
Feladó e-mail   nem kötelező, de ellenőrzött 
Válasz címe
Válasz

Copyright © 1998-2008 utazas.com. Minden jog fenntartva.